De bouw van de leemkachel

30 april t/m 8 mei 2011

Dag 1

De voorbereiding kan beginnen: Materiaal klaarzetten, de enkelwandige pijp (Ø 175mm) in de bestaande schoorsteen schuiven, het gat bovenin de schoorsteen om de pijp heen dichtmaken met een plaatje rvs en het isolatiemateriaal (calsiumsilicaat) op de muurbevestigen.

kamer dag 1schoorsteen dag 1isolatie dag 1leemstenen en zak leemmetselstenenleem

Dag 2

Over de isolatie wordt folie (Tonzon) aangebracht. Op de vloer metselen we van stenen een fundering. De binnenkachel is als bouwpakket geleverd, type Olivia. We leggen de genummerde vuurvaste stenen van de binnenkachel op volgorde in verschillende lagen op de vloer. Dat is een heel gepuzzel met de handleiding in de hand, die in het fins is geschreven! De leem wordt aangemaakt met water, tot het precies goed is om mee te werken. Dan kan het metselen beginnen van de eerste leemstenen voor de achterwand. Tussen de lemen achterwand en de binnenkachel komt 1 cm Rockwool als dilatatievoeg.

folieleem aanmakenleem mixenleembouwpakketbouwen

Dag 3

We metselen de eerste lagen van de binnen- en buitenkachel. Omdat we een warmtemuur gaan maken verplaatsen we de veegopeningen van de zijkant van de kachel naar de voorkant. Als tijdelijke steun worden een paar metselstenen in de veegopeningen geplaatst. We maken de aansluiting naar de warmtemuur aan de linkerkant. De eerste drie lagen zijn semi-vuurvaste steen, daarna komen de vuurvaste stenen, die wat lichter van kleur zijn. De stookopening en de opening voor de aslade zijn al te zien. We gebruiken een diamantzaag voor het zagen van de stenen.

zagen

Dag 4

Deze dag begint met het maken van de secundaire beluchtingskanalen in de wand van de buitenkachel. Deze kanalen zorgen voor beluchting net boven het vuur. De stenen van de achterwand van de buitenkachel worden in de lengte ingezaagd en de overgebleven resten steen worden weggebikt. Daardoor ontstaat het luchtkanaal, waarin we plasticfolie leggen om resten metselspecie op te vangen en later gemakkelijk te kunnen verwijderen. Ook in de zijwanden van de binnenkachel maken we een luchtkanaal. Dit kanaal heeft twee openingen op 2/3 hoogte van de vuurkamer. Ondertussen wordt er verder gemetseld aan de lemen achterwand van de kachel en de warmtemuur. Voor de buitenkachel gebruiken we semi-vuurvaste lijm op kleibasis, deze wordt niet snel hard en kun je meerdere dagen gebruiken. Voor de binnenkachel wordt vuurvaste lijm gebruikt, deze lijm moet met handschoenen verwerkt worden. Onder in de binnekachel past het vuurrooster. Ook tussen de binnen-en buitenkachel wordt Rockwool geplaatst als dilatatievoeg. In de veegopeningen en de aslade komen metalen frames.

met roosterp;astic in de openingbinnenkachelstookruimtemet isolatieleemstenen metselen

Dag 5

Boven de stookopening komt de latei van vuurvaste beton. De binnenkachel is nu op hoogte en je kunt de opening zien van de stookruimte en die van de twee zijkanalen waar de rook door naar beneden gaat, om extra warmte op te slaan in de steenmassa. De buitenkachel wordt nu verder opgemetseld.

stookruimtebovenkant

Dag 6

We beginnen met de warmtemuur naast de kachel. De achterwand is van leemstenen, daarvoor komt een dilatatievoeg met Rockwool en dan komt de binnenkant van de warmtemuur. In deze muur worden de stenen klamp gemetseld, om de muur niet te dik te laten worden. Ook in deze muur komen veegopeningen die we tijdelijk ondersteunen met stenen. Op de Rockwool voor de kachel is de montageplaat van de deur afgetekend.

Dag 7

De voorkant van de warmtemuur is van leemsteen. De montageplaat hebben we vastgezet met lijmklemmen en we hebben de vensterbank onder de deur gemonteerd. Deze vensterbank is gezaagd uit de zandstenen schouw en wordt tijdelijk ondersteund door een latei en stenen.

Dag 8

Op de buitenkachel komt de loodzware betonnen afdekplaat en hier bovenop leggen we een dikke plaat Rockwool van 5cm dik. Het frame van de deur wordt met bouten aan de montageplaat geschroefd. Over de kachel leggen we de drie lange lateien, om de warmtemuur over de kachel te kunnen metselen. De warmtemuur wordt verder opgemetseld en daarna worden de leemstenen om de kachel en de warmtemuur heen gemetseld. Boven de stookopening wordt in de leemstenen een vuurvaste latei geplaatst. In de veegopeningen van de warmtemuur komen ook metalen frames.

dorpel

Dag 9

In de warmtemuur komt de bypass klep en boven de kachel komt de afsluitklep. De bypass klep gebruiken we om bij een koude kachel de rookgassen naar de schoorsteen te laten gaan zonder het eerst door de hele wamtemuur te leiden. De frames van de kleppen pakken we in met superwool, waardoor het frame kan uitzetten in de muur. De warmtemuur wordt verder afgemaakt en aangesloten op de roestvrijstalen schoorsteenpijp. Ook hier gebruiken we superwool tussen de pijp en de stenen. Voor het liggende kanaal in de warmtemuur maken we aan de rechterzijkant een veegopening. Tussen het plafond en de leemstenen blijft twee centimeter ruimte zodat de kachel kan uitzetten.

Dag 10

De kachel en de warmtemuur krijgen een eerste stuclaag. In de leemstuc hebben we rondom de stookopening wapeningsgaas geplakt, dit om scheurtjes in de stuclaag te voorkomen. De deur van de kachel wordt gemonteerd en de thermometer krijgt een plek in de warmtemuur. Op alle veegopeningen en de aslade komen de deksels. De veegopeningen maken we schoon en het laagje plastic wordt verwijderd. Hiermee wordt alle losse specie uit de kanalen en de warmtemuur gehaald. Met de gasbrander en een electrisch kacheltje warmen we de kachel op via de veegopeningen en daarna kan een eerste vuurtje aangestoken worden.

gestuct

September

Op 3 september 2011 krijgt de kachel de tweede stuclaag en een sierstrip langs het plafond. De kachel is klaar!

kachel klaar


Laatste update: 24 oktober 2015