Verzorging

Oppakken:

Je moet een beetje handigheid krijgen in het vangen en oppakken van de cavia. Een hand voor het snuitje van de cavia houden terwijl hij in een hoekje van de kooi zit, zodat hij niet kan wegrennen. Schuif een hand onder de buik, ondersteun het achterlijf en 'schep' de cavia zo op uit het hok. Je kunt je cavia veilig ronddragen zoals op de foto, met een hand onder de buik door, de vingers tussen de achterpoten zodat de cavia zich niet kan afzetten en wegspringen en de andere hand op de rug van het dier. Je kunt het diertje ook tegen je aanhouden.

veilig_dragen3veilig_dragen2veilig_dragen

Brokjes:

's Ochtends krijgen onze cavia's brokjes van het merk Kasper Faunafood. Helaas is dit merk alleen in verpakking van 25 kilo te koop. Andere merken van goede kwaliteit met voldoende vitamine C zijn Gerty Guinea Pig, Science Selective, Vitakraft en Hopefarms super CC. Door een tekort aan vitamine C wordt een cavia erg ziek. Geef liever geen gemengd voer, want de cavia eet er vaak alleen de lekkere hapjes uit en van toevoegingen zoals zonnepitten wordt de cavia dik. Als je met een nieuw merk voer wilt beginnen meng dan een paar dagen de twee soorten door elkaar om de cavia er aan te laten wennen.

Hooi:

Geef de cavia véél hooi. Dat heeft hij nodig voor zijn stofwisseling. Ik gebruik tegenwoordig geen ruifjes meer, maar leg elke dag een flinke pluk hooi in het hok. Een cavia kan niet zonder hooi: beter een dag zonder voer dan een dag zonder hooi.

Groenvoer:

's Avonds krijgen de cavia's groenvoer of fruit. Geef groenvoer nooit zo uit de koelkast, dan kun je beter een keer overslaan. Ik leg elke dag wat groen klaar voor de volgende dag. Als 'reserve' heb ik altijd winterwortel in huis, die in de koelkast lang goed blijft. Ben ik iets vergeten klaar te leggen dan warm ik de winterwortel iets op in de magnetron. Wat kun je een cavia geven: Andijvie, paprika, witlof, winterwortel, worteltjes met het loof er aan, appel, aardbei, appel, een stukje sinaasappel, meloen, komkommer, broccoli, een klein stukje banaan, kiwi, spruitjes etc. Geef van sla niet te veel omdat daar veel nitraat in kan zitten. Koolsoorten krijgen mijn cavia's nooit omdat ze daar hevige buikpijn van kunnen krijgen door gasvorming. Van teveel gas in zijn buikje kan een cavia dood gaan. De groente en het fruit goed wassen en droogmaken, maar appels bijvoorbeeld niet schillen, omdat onder de schil de meeste vitaminen zitten. Als je je cavia iets nieuws wilt laten proeven geef dan de eerste paar keer een klein stukje om je cavia er aan te laten wennen. Je merkt vanzelf wat hij lekker vindt. Hij zal zo ook aan nieuwe smaken wennen. In het begin vonden mijn beestjes bijvoorbeeld aardbei niet lekker, maar nu beginnen ze al te piepen als ze het ruiken. Wat brood dat helemaal hard en uitgedroogd is kun je ook gebruiken als tussendoortje.

Zelf plukken:

Als je het leuk vindt om buiten groenvoer te zoeken doe dat dan op een plaats waar geen honden worden uitgelaten en waar niet al te veel verkeer langskomt. In het voorjaar niet te veel gras of paardenbloemblaadjes geven, want dan is het groen nog zo eiwitrijk dat je cavia daar ziek van kan worden. Geef geen pas gemaaid gras! Door de hitte van het mes of het draadje van de grasmaaier komen er verkeerde stoffen vrij in het gras. Gras plukken of zelf afsnijden mag wel. Je kunt ook onbespoten wilgen- of fruitboomtakken in het hok leggen om aan te knabbelen.

Stress:

Cavia's zijn stressgevoelige dieren. Ze moeten erg wennen aan een nieuwe omgeving, een ander hok, ander voer enz. Als er een soortgenootje bij is zal de cavia gemakkelijker wennen aan nieuwe situaties.

Tocht:

Tocht is heel slecht voor cavia's. Je kunt de kooi beter niet bij een deur zetten die vaak open en dicht gaat. Het plaatsen van een kooi vlakbij een verwarming is ook niet verstandig. Het kan in de kooi te heet worden en de lucht is daar extra droog.

Hitte:

Een cavia kan slecht tegen grote hitte. Laat je cavia nooit in de zon staan, want daar kan hij echt niet tegen. Als er wel zon op het hok schijnt zorg dan in ieder geval voor een flink stuk schaduw. Een autorit in de kofferbak op een zonnige dag kan hem fataal worden.


Laatste update: 24 oktober 2015