De kippen

Als we 4 februari 2008 hier komen wonen scharrelen hier vier kippen rond ... drie Wyandottes en een grotere witte kip. Fladder, Kakel, Kippiekip en Kruppel.
Kruppel loopt kreupel omdat paard Bisonder op haar heeft gestaan

De kippen lopen altijd vrij rond en op de vreemdste plaatsten vinden we hun eieren. De favoriete legplaats van de grote witte kip is een voerbak in een stal en de andere kippen hebben een berg eieren gelegd in het stro. Daarvoor al eens onder de struiken, of ergens anders in de stal. We hopen dat ze nu trouw blijven aan hun plekje, dan kunnen we fijn eieren rapen.

´s Avonds gaan de kippen op stok...bovenop de paardenbox.

Voor een beetje kippenvoer doen de kippen alles, ze laten zich soms zelfs aaien!


Lekker drinken!


De zwarte kip Fladder is broeds en we hebben op 29 april 2008 broedeieren voor haar gehaald. Ze woont nu in het kippenhok en we wachten af... Over drie weken weten we meer! Allemaal wyandottekriel eieren:

We hebben voor Fladder een nest gemaakt in het kippenhok, want de plek die ze zelf uitkoos in het stro in de stal, leek ons niet zo veilig voor de kuikens.
Op 19 mei 2008 's avonds is er één nat donker kuikentje. De volgende morgen op 20 mei zijn er twee kuikentje.


En 's avonds als we thuis komen is er nog eentje bij.

De kuikens groeien goed en op 13 juni ´08 kunnen ze ineens de kippenladder opklimmen naar het nachthok.

bijna vier weken oud...


zes weken oud...

Vrij


De Kuikens en hun moeder scharrelen nu de hele dag vrij door de tuin. Na een paar dagen zoekt Fladder haar vriendinnen in de stal weer op en gaat daar op stok. Ze kijkt niet meer naar de kuikens om. ´s Nachts slapen de jonge kipjes in het kippenhok en ze komen enthousiast aanrennen als je ze roept. Hier zie je ze van de zon genieten.

Kipje verdwenen

3 september 2008 bij het voeren is kipje Aagje er niet. Het komt wel eens vaker voor dat er eentje onder de struiken blijft zitten, maar na even zoeken heb je ze weer alle vier gevonden. Maar nu niets gevonden, een naar idee … Die avond loopt Kyra even los en waarmee komt ze uit de struiken… een pootje van Aagje. Na een poosje zoeken onder de struiken vinden we de andere poot en wat veertjes. We denken aan een vos of een bunzing, want roofvogels maken meer troep met veren etc.

Kippen bij elkaar

De kippen bleven in eerste instantie steeds in twee afzonderlijke groepjes rondscharrelen: de oude kippen onder leiding van Kippiekip en de jonge kipjes met haantje Harry. Na de dood van Kippiekip krijgt Harry steeds meer overwicht en eerst sluit Kakel zich bij zijn toompje aan. Fladder overnacht steeds buiten en verschijnt alleen af en toe om wat te eten. Als het kouder wordt komt zij ook weer binnen in de stal om te slapen. Harry laat het kippenhok, dat inmiddels in de stal staat links liggen en gaat met de oudere kippen op stok. Na een paar dagen volgen ook de twee jonge hennetjes Dora en Patrijs. Nu slapen ze alle zes samen op stok, ze eten samen en scharrelen samen, een gezellig gezicht!

kippen samen2 kippen samen5kippen samen4

Kippen in de winter

De kipppen vinden het te koud en te donker buiten. Ze zijn gestopt met eieren leggen en zitten bijna de hele dag op stok. Maar heel af en toe lukt het om ze even naar buiten te lokken.

Kippen weg

Het is een koude januarimaand in 2009 en het is koud in de stal. De kippen zitten alleen nog maar op stok. Ze komen er alleen nog af om iets te eten of te drinken. Op een dag zijn bijna alle kippen verdwenen, ze zijn naar buiten gegaan. Als het avond is zitten alleen Kruppel, Harry en Kakel op stok. De volgende dag is ook Fladder weer terug, maar de twee jonge kippen Patrijs en Dora blijven weg. Wat is er met ze gebeurd, kunnen ze het gat in de muur niet meer vinden om naar binnen te gaan, zijn ze een vos tegen het lijf gelopen, zijn ze door de kou bezweken? We weten het niet, maar zijn wel erg bezorgd. Als het na twee dagen wat minder vriest zetten we de staldeur open. En hoera, 's avonds zitten alle kippen weer op stok. De honden zijn ineens erg geinteresseerd in de kippen en dat geeft veel stress bij de kippen.

dora en patrijsalle kippen jan 09alle kippen op stok jan 09dora en patrijs weer op stok

Verhuizen naar de volière

De kippen wonen in de stal waar ze steeds op stok blijven zitten omdat het daar vrij donker is. Af en toe scharrelen ze wat op de grond rond om wat te eten. Dat lijkt ons niet gezond voor de kippen. Een bijkomend probleem is het gedrag van de honden. Kyra liet de kippen meestal met rust toen ze nog alleen bij ons woonde al was het met moeite. Want wat is er nu leuker dan kippen opjagen die dan al fladderend voor je uit rennen? Nu Britt en Baily erbij zijn gekomen laat Kyra zien wat ze durft en wat er leuk is aan kippen. Dit tot grote schrik van de kippen zelf. Als Kyra op een dag Kruppel bij de staart vast heeft is voor ons de maat vol. De kippen gaan in het kippenhok en het kippenhok gaat dicht! Maar dat is ook niets, zes kippen in zo'n klein kippenhok. We besluiten dat de kippen in de volière gaan wonen. Het hok past alleen door de deur van de voliere als we de ren eraf halen. Die ren hebben de kippen daar toch niet nodig.We sluiten de kippen op in het nachthok, zetten het hok op een karretje en zo wordt het hok naar de volière vervoerd. In de volière kunnen geen stoute hondjes bij de kippen komen en de kippen kunnen nu op hun gemak rondscharrelen. Het is er ook veel lichter dan in de stal en de kippen worden weer actief. Haantje Harry kraait dat het een lieve lust is.

kippen in volierekippen buiten in voliereblije kippen in volierefladder vooraankruppelkippenhokde volierebaily voor voliere

De kippen gaan eind juli 2009 naar het nieuwe buitenverblijf, samen met de diamantduifjes

nieuw buitenverblijfbinnen in het verblijfpatrijs en dora broeds

Het kippenhok is geverfd!

kyra bij nieuw verblijfkippen en konijnenverblijfverblijfverblijfmet de katjes donna en lizkippen in het hokmet coco en donnadonna en fladder

Kruppel

KruppelKruppel en Dora
Parijse rui, november 2009

Warmte

We hebben het allemaal warm in juni 2010, maar de dieren in het buitenverblijf hebben echt verkoeling nodig. De cavia's, vogels en konijnen krijgen bevroren flessen water in hun hok met een hoesje eromheen, behalve de kippen, want die zijn daar bang voor. Ze krijgen een platte schaal met koel water, waar ze met veel belangstelling omheen lopen.

kippen

Januari 2010

Maart 2010

Kou

Het kan echt gaan vriezen tot min 6 en we hebben voorzorgsmaatregelen genomen:
Over het hok van de diamantduifjes en over het kippenhok liggen kleden en in de water emmer van de kippen hangt een waterbak-verwarming.


28 november 2010


juni 2011

Een vreemd ei

Tussen de andere eieren ligt op een dag een heel klein eitje.


mei 2012

Poelepetaten in kippenhok

Het regent veel en het hokje van de poelepetaten wordt nat en vies. Ze schijnen niet zo goed tegen een vochtige omgeving te kunnen, dus besluiten we ze in het kippenhok op te sluiten, maar dan wel met een groter kippenhok. We gaan aan de slag en op 17 juli is het hok zover klaar dat de poelepetaten kunnen verhuizen. Als het donker is worden ze gekortwiekt en bij de kippen in het nieuwe hok gezet. Na een rustige nacht en dag wordt het onrustig in het hok en de kippen maken ruzie en doen lelijk tegen de poeletetaten. Gelukkig gaat het na een paar dagen weer beter.

Op 24 juli 2012 is het hok helemaal klaar. Dan beginnen we de kalkpoten van de kippen elke avond te behandelen met zonnebloemolie. Dit doen we 2 1/2 week lang. Dan zien de poten er stuk beter uit.
n We willen de dieren meer vrijheid geven en daarom maken we in de ren een deurtje naar buiten toe. 's Ochtends gaat het deurtje open en 's avonds gaat het weer dicht zodra de dieren binnen zijn.

Bescherming border

De Poelepetaten en de kippen vinden het heerlijk om in de tuin te scharrelen. Ze graven in de aarde, nemen er een zandpad, vangen beestjes en knabbelen aan het groen. En op 3 januari 2013 is er van de border naast het buitenverblijf niet veel meer over. Elk groen sprietje van de planten wordt opgegeten en van de groenblijvers is niet veel meer over. Daarom zetten we gaas om de border heen zodat de planten zich kunnen herstellen. Er is uin genoeg voor de poelepetaten en kippen om in rond te lopen.

Afscheid van Kruppel

Op 20 september 2012 vinden we Kruppel dood op het hondenveldje. De honden hebben haar te pakken gehad en dat heeft ze niet overleefd. Kruppel was onze favoriete kip en we vinden het erg dat ze zo aan haar einde gekomen is.

Een ren voor de kippen en parelhoenders

De planten worden opgegegeten en de veranda en het terras onder gepoept. Als de honden ongezonde interesse blijven houden voor de dieren is het welletjes. We maken een ren van gaas aan het hok het hok vast. Kip Patrijs is de enige die hieruit blijft ontsnappen. Het is een fijne ren onder de bomen de de dieren kunnen er heerlijk scharrelen.

Patrijs Broeds

Patrijs wordt broeds en gaat zich verstoppen. Gelukkig vind ik haar weer en kan haar weer in het hok zetten. Steeds gaat ze er weer vandoor en kiest dan dezelfde boom om te gaan broeden.


september 2013

Harry

Onze mooie haan Harry is er niet meer. Hij was al een poosje niet in orde en op 2 mei 2013 ligt hij dood in een hoekje van de ren. Hij is op anderhalve week na 5 jaar oud geworden.
De kippen ze wij zullen zijn gekraai missen!

Dora

Een nieuwe voersilo

De kippen krijgen op 31 augustus 2013 een nieuwe voersito, die afgesloten is voor de muizen en waarmee minder geknoeid kan worden.

Dora

Op 7 november 2013 ligt ons mooie kipje Dora dood in het kippenhok. Dora kroop hier 5 1/2 jaar geleden uit het ei.

Lekker eten


januari 2014

Nieuwe ren

Op 5 april 2014 is de nieuwe ren voor de hoenders, die een stuk groter is dan de oude klaar. Er zijn een aantal dode coniferen gekapt, het hout is versnipperd en er is nieuw 2 meter hoog gaas geplaatst. Dit blijkt voldoende om ook Patrijs binnen te houden. We maken deurtjes om gemakkelijk bij de waterton te kunnen komen.

 


Laatste update: 24 oktober 2015