Parelhoenders/Poelepetaten

Op 1 juli 2012 komen hier zeven poelepetaten wonen, ook wel parelhoenders genoemd. Ze zijn ongeveer 12 weken oud en moeten een paar weken worden opgesloten om aan het huis en erf te wennen. Daarna mogen ze rondscharrelen en ons helpen met het bestrijden van het ongedierte.

Na een week blijkt één van hen een ontstoken oog te hebben en hij blijft wat achter in de groei.

 

Poelepetaten in kippenhok

Het regent veel en het hokje van de poelepetaten wordt nat en vies. Ze kunnen niet zo goed tegen een vochtige omgeving, dus besluiten we ze in het kippenhok op te sluiten, maar dan wel met een groter kippenhok. We gaan aan de slag en op 17 juli 2012 is het hok zover klaar dat de poelepetaten kunnen verhuizen. Als het donker is worden ze gekortwiekt en bij de kippen in het nieuwe hok gezet. Na een rustige nacht en dag wordt het onrustig in het hok en de kippen maken ruzie met elkaar en doen lelijk tegen de poeletetaten. Gelukkig gaat het na een paar dagen weer beter.

Op 24 juli is het hok helemaal klaar. Het ontstoken oog van de kleinste poelepetaat geneest en hoewel hij nog steeds kleiner is dan de anderen gaat hij er steeds beter uitzien. Op 24 juli is het hok helemaal klaar. We willen de dieren meer vrijheid geven en daarom maken we in de ren een deurtje naar buiten toe. 's Ochtends gaat het deurtje open en 's avonds gaat het weer dicht zodra de dieren binnen zijn.

Als de dieren een aantal weken buiten hebben gelopen gaat een van de poelepetaten dood. De andere dieren scharrelen overal rond en ze gaan steeds verder de tuin in. Het gaat een hele poos goed samen met de andere dieren, maar op 20 september 2012 wordt een kreupele kip door de honden doodgebeten en de dag erna wordt een poelepetaat die ook wat mank loopt in de rug gebeten door één van de honden. Het diertje leeft nog en we proberen het op te lappen, maar het gaat uiteindelijk ook dood. Nu zijn er nog 5 poelepetaten over. Wij zorgen ervoor dat de honden en kippen en poelepetaten niet meer bij elkaar kunnen komen door het schrikdraad weer in orde te maken.

Op onderzoek uit

De poelepetaten scharrelen rond in de tuin en onderwerpen alles aan een uitgebreid onderzoek. Ze tikken met hun snavel tegen de ramen, alles wordt 'geproefd' en verplaatst en de meeste dingen die op tafel zijn belanden uiteindelijk op de grond.

Bescherming border

De Poelepetaten en de kippen vinden het heerlijk om in de tuin te scharrelen. Ze graven in de aarde, nemen er een zandpad, vangen beestjes en knabbelen aan het groen. En op 3 januari 2013 is er van de border naast het buitenverblijf niet veel meer over. Elk groen sprietje van de planten wordt opgegeten en van de groenblijvers is niet veel meer over. Daarom zetten we gaas om de border heen zodat de planten zich kunnen herstellen. Er is tuin genoeg voor de poelepetaten en kippen om in rond te lopen.


23 oktober 2012

Op de veranda


26 januari 2013

Een ren voor de kippen en parelhoenders

De planten worden opgegegeten en de veranda en het terras onder gepoept. Als de honden ongezonde interesse blijven houden voor de dieren is het welletjes. We maken een ren van gaas aan het hok het hok vast. Kip Patrijs is de enige die hieruit blijft ontsnappen. Het is een fijne ren onder de bomen de de dieren kunnen er heerlijk scharrelen.

Een nieuwe voersilo

De hoenders krijgen op 31 augustus 2013 een nieuwe voersito, die afgesloten is voor de muizen en waarmee minder geknoeid kan worden.


Nieuwe ren

Op 5 april 2014 is de nieuwe ren voor de hoenders klaar en is een stuk groter dan de oude . Er zijn een aantal dode coniferen gekapt, het hout is versnipperd en er is nieuw 2 meter hoog gaas geplaatst. Dit blijkt voldoende zijn om ook kip Patrijs binnen te houden. We maken deurtjes om gemakkelijk in de ren en bij de waterton te kunnen komen.

Nog vier parelhoenders

Op zondag 29 juli 2014 ligt een van de parelhoenders dood in het hok. Het is zo jammer van die mooie grote vogel. Het dier is maar twee jaar oud geworden.
Een lawaaimaker minder in het kippenhok. Er zijn nu 4 parelhoenders over.

 


Laatste update: 24 oktober 2015