Toulouse ganzen

Op 14 juli 2012 halen we drie jonge toulouse ganzen in Wadenoijen, een gentje en twee gansjes. Dagobert, Juultje en Babetje. Ze zijn ongeveer 6 weken oud en ze zijn donzig en zacht. De eerste nacht sluiten we de kuikens op in de uitloop van de cavia's, samen met de jonge nijlganzen.

Naar het ganzenweitje -15 juli 2012

De volgende dag laten we de gansjes los in het ganzenweitje, waarna we het weitje beveiligen met schrikdraad.

In hokje slapen

De nijlganzen gaan niet zo goed om met de Toulousegansjes en jagen ze weg bij het voer. Juultje loopt wat wankel, het lijkt erop dat de kuikens te weinig kunnen eten en omdat ze ook opfokvoer nodig hebben, daarom slapen ze vanaf 18 juli 's nachts in een rennetje waar ze 's avonds en 's ochtends rustig kunnen eten. Ze lopen aan het eind van de dag zonder problemen hun 'hokje' in en overdag komen ze er weer graag uit fijn hun beentjes te kunnen strekken en te zwemmen in de poel.


Je kunt de kuikens eerst goed uit elkaar houden, Dagobert is de grootste, dan komt Juultje en de kleinste is Babetje. Ook aan de kontjes kun je het verschil zien, Babetje heeft een rond kontje en de andere twee hebben een 'broek'. Als ze rondlopen eten ze regelmatig met de nijlganzen mee en ze groeien als kool. Na twee weken kun je Juultje en Dagobert steeds minder goed uit elkaar houden, omdat ook Juultje flink groeit.

.

In de poel leggen we vijverfolie, zodat er meer water in blijft staan. De ganzen kunnen even niet zwemmen, maar daar hebben de nijlganzen het volgende op gevonden...

Babetje

Gansje Babetje zondert zich wat af en komt minder gretig op het eten af dan de andere twee. Een dag later zie ik dat ze wat lusteloos heen en weer zwemt in de poel, terwijl de andere twee aan het rondlopen zijn, ze maakt af en toe een vreemd geluidje (hoest?) en ze eet niet mee. Ik pak haar op en zie een wormachtig iets bungelen aan de veren van haar kontje, (het kan ook iets uit het water zijn). Babetje zet ik apart in een rennetje van de cavia's met een stukje zeil eroverheen en we beginnen met dwangvoeren, zoals ooit bij Ducky. De andere twee zoeken haar steeds op en zitten veel bij haar rennetje. Op 2 augustus gaan we naar de dierenarts en we krijgen antibiotica en een ontwormingsmiddel mee. De twee andere gansjes ontwormen we meteen ook. Babetje ziet er erg ziek en klein uit. Ze knapt goed op en na twee dagen eet Babetje weer zelf, ze verzorgt haar veertjes, ze baddert er lustig op los en we zien haar weer aan het gras knabbelen. We hebben het gevoel dat het weer beter gaat met haar en stoppen met dwangvoeren.
Maar helaas vinden we haar op 5 augustus dood in de poel.

Rond 12 augustus 2012 krijgen de ganzen 'de baard in de keel' en wordt het gepiep gecombineerd met een echt ganzengeluid.


23 augustus 2012

Kleine gansjes worden groot

Dagobert is heel hard gegroeid en is nu groter dan Juultje. Ze zien er nu indrukwekkend uit en bij Dagobert is een begin te zien van een keelwam. De ganzen begroeten me met een lage hals en luid geschreeuw, ze eten uit de hand, ze zijn erg nieuwsgierig en ze lopen achter me aan door het weitje. Juultje en Dagobert houden zich bezig met eten, slapen, fladderend heen en weer rennen, badderen en slopen: ze slopen de planten, knabbelen aan de raamkozijnen en trekken de glaslatten los.


oktober 2012

Ganzenhok

Oktober 2012 maken we een hok voor Juultje en Dagobert. Dit lijkt ons prettig voor hen om beschut te kunnen zitten, rustig te kunnen slapen en veiliger ivm bezoek van een eventuele vos. Het hok zelf is klaar. Het moet alleen nog geverfd worden en er moet nog een dak op gemaakt worden.

In de sneeuw


december 2012

Het hok bijna af

We sluiten de gansjes even op in het hokje om ze een beetje te laten wennen. Daarna willen ze graag weer naar buiten.

Hok af

In de kerstvakantie op 3 januari 2013 is het hok helemaal klaar en de ganzen slapen nu elke nacht in hun nieuwe woning. Na een paar nachten gaan ze zonder tegenstribbelen hun hok binnen. Als ze 's ochtends naar buiten komen rennen ze even snaterend en fladderend rond en gaan dan meteen naar de poel.

Half januari gaat het sneeuwen en een paar weken flink vriezen. De ganzen krijgen een dik pak stro in hun nachthok en steeds een nieuwe emmer vers water om van te drinken en om zich in te wassen. Wat zijn ze blij als het gaat dooien en als ze weer lekker kunnen poedelen in het water van de poel.

Het eerste ei

Op 22 februari 2013 vind ik het eerste ei van de ganzen in het stro. Het is een groot wit langwerpig ei, op de foto te zien met een 'large' ei van de supermarkt.

Ganzenpoel schoongemaakt

Op 30 april 2013 pompen we de ganzenpoel leeg, maken het schoon en vullen het daarna weer met water. De mest is uit het weitje geschept, het hokje is ook weer van schoon stro voorzien en nu kunnen ze er weer even tegen.

Broeden

Sinds 27 mei zit Juultje op een ei. Wij haalden steeds de eieren weg, maar nu Juultje broeds is hebben we het laatste ei laten liggen. Dagobert blijft steeds in haar buurt, zit in het hokje of op het stoepje ervoor. We zijn benieuwd of het ei bevrucht is en of er een kuiken uit komt rond 26 juni a.s. Af en toe dekt Juultje het ei zorgvuldig toe en dan gaat ze een wandelingetje maken door het weitje of even zwemmen en haar veren poetsen. Haar trouwe vriendje Dagobert gaat met haar mee. Het ei is niet bevrucht en na een paar weken ligt het ei kapot in het hok en loopt Juultje weer rond in het weitje.

September 2013

Voor de tweede keer eieren

Vorig jaar legde Juul haar eerste ei op 22 februari en het tweede op 25 februari. Dit jaar is het eerste ei er op 21 februari 2014 en het tweede op 24 februari, je kunt er bijna de klok op gelijk zetten.
Dit jaar laten we de eieren liggen zodat Juultje kan broeden wanneer ze dat wil.

Nog meer eieren

Juultje legt steeds meer eieren in haar nest en een ei ligt er vertrapt naast.


maart 2014

Ganzen opgehokt

Vanwege de dreigende vogelgriep worden Juul en Dagobert 17 november 2014 opgehokt. Ze zijn gematigd enthousiast.

Een ei

Op 23 februari 2015 legt Juul het eerste ei van dit seizoen. De lente kan wat mij betreft weer beginnen!

 Laatste update: 24 oktober 2015