Huisvesting cavia's buiten

In de zomer wonen de cavia's allemaal in het buitenverblijf. Als het lekker weer is kunnen de cavia's lekker naar op het gras lopen. Het is alleen jammer dat ze binnen tien minuten het hele caviaweitje tot op de grond toe hebben kaal gegeten... Voor de beren heb ik nog twee losse rennen. Maar meestal zijn de beren zo van streek door het uitzicht op al die mooie dames dat ze helemaal vergeten gras te eten en alleen maar kunnen 'wiebelkonten' en proberen de tralies kapot te knagen om naar de dames toe te kunnen gaan.

het buitenverblijf helemaal klaar!losse aanbouw-rentwee macho-beren

Het buitenverblijf na de verhuizing

Voor een aantal dieren willen we één groot buitenverblijf maken. We willen dit verblijf goed kunnen zien dus gaan we 'oude' volière een nieuwe plek geven, grenzend aan het terras.

Om plaats te maken zijn er in de nazomer van 2008 een aantal bomen weggezaagd. Er wordt een grote 'zandbak' gemaakt waar de bestrating in komt. In de maand mei 2009 gaan we verder met het bouwen aan het verblijf. Wat zijn er veel spullen nodig! De bak wordt bestraat en in het midden komt een zandbak voor de konijnen.

voorbereidenzandhoopBritt in 'zandbak'Een kar volrollen gaasKyra helpt mee

Dan kan er worden begonnen aan het maken van de kozijnen en het opbouwen van het verblijf..

Een kozijnSchroeven indraaienDe kozijnen vervenDe kozijnen monterenGaas monterenkyra bij nieuw verblijf
Begin september 2009 is het kippenhok geverfd en heeft het verblijf een buitendeur.

Opbouw van het caviahok

April 2010 bouwen we het buitenhok van de cavia's op. We willen het buitenhok en konijnenhok wat hoger plaatsen zodat het schoonmaken wat gemakkelijker wordt. Daarom maken we een verhoging en fundering van grindtegels.

De onderdelen van het hok hebben bijna twee jaar in buiten gestaan en er is wel één en ander kromgetrokken. Maar het lukt toch om het hok weer netjes in elkaar te zetten.

Als het hok klaar is wordt er een afscheiding geplaatst tussen de cavia's en de konijnen. De bovenste verdieping laten we even voor wat het is en de cavia's kunnen het hok tijdens de zomermaanden gaan bewonen. De zandbak halen we weer weg, want de konijnen graven steeds al het zand er uit.

hok overzichtonderkant trapje

Om naar buiten te kunnen hebben de cavia's een trapje. Het trapje bestaat uit twee plankjes aan elkaar gemaakt met scharnieren. Het breedste deel schuift in de kier tussen het hok en de stenen wand. De bovenkant is beplakt met vloerbedekking, lekker zacht en tegelijk stroef voor de caviavoetjes. Op de randen is een houtje met gefreesde groef gelijmd waar perspex in staat, zodat de cavia's niet van het trapje kunnen vallen.

In de ren

De beertjes mogen om beurten een dag in de ren de beentjes strekken. Daar genieten ze zichtbaar van.

Schotjes perspex

Als een deurtje open gaat worden de cavia's tegengehouden door een schotje van perspex, zodat ze niet uit het hok kunnen vallen.

Op het gras

De cavia's lopen graag op het gras in hun ren. De ren van de beertjes in in tweeën gesplitst met een schot, zodat ze twee aan twee van het gras kunnen genieten.

Groenvoer...


September 2011

Op 3 februari 2012 gaat het sneeuwen en daarop volgt een koude nacht met temperaturen tot zelfs -22 graden. De volgende ochtend ziet het buitenverblijf er zo uit:

Het buitenhok

Na het hok jaren zonder bovenverdieping te hebben gebruikt bouwen we het hok weer helemaal op en op 8 april 2012 is het klaar. In de bovenste twee verdiepingen wonen de beren en in de onderste twee de zeugjes. In eerste instantie wonen links boven Gaudi en Pablo samen, maar al na een dag gaat dat mis en heeft Gaudi een dikke lip met een snee erin. Het hok eronder wordt in tweeën gesplitst en nu wonen linksboven Nelson en Lewis, daarnaast Marley en Muffin, daaronder in drie aparte hokken, van links naar rechts: Mozes, Gaudi en Pablo. Marcus woont sinds 8 april bij de zeugjes en heeft het daar prima naar zijn zin.

Kraan in het buitenverblijf

Sinds 3 februari 2013 is er een buitenkraan aangesloten in het buitenverblijf. Wat een weelde!

 


Laatste update: 24 oktober 2015