Mozes

Op 18 december 2011 worden, rond kwart over 6, twee jongen geboren en hun mama is rood/bonte borstel Molly.
Het zijn krullerig beertje Mozes met hier en daar een kruintje en borstelzeugje Mia. Mozes heeft wat blauwe achterpootjes en allebei zijn ze wat slap en wiebelig. Molly begint ze meteen te likken en na een paar uur proberen ze bij haar te drinken. Mozes en weegt 97 gram en zijn vacht is heel stug.

De tweede dag

.

Eerste Kerstdag, een week oud

2 1/2 week oud

De jongen groeien als kool en omdat Molly zelf nog klein is lijken ze extra groot. Mozes en Mia hebben allebei schurft van hun moeder gekregen. Bij Mia zit er alleen wat op haar oor, maar Mozes heeft plekjes op zijn snuit, rond zijn ogen en op zijn oren. Ik behandel ze alle drie met Stronghold en Molly is snel van haar plekjes af. Bij de kleintjes duurt dat wat langer.

Vier weken oud

Mia en Mozes zijn vier weken oud en Mozes kan niet meer bij zijn moeder blijven. Hij blijft in de kooi waarin hij is geboren en Molly en Mia krijgen een andere kooi om in te wonen. De plekjes op zijn huid zien er echt naar uit.

Mozes is nu 5 weken oud, maar de plekjes zijn nog steeds niet weg en er lijkt geen verbetering in te zitten. Ik ga voor de zekerheid ook behandelen tegen schimmel.

Schimmel

Paard Nino krijgt allerlei kale plekken op haar hoofd en na een week zalven met 'iets met antibiotica' wordt het alleen maar erger. Binnen heb ik Molly en haar jongen zitten met schurftplekjes, die na meerdere behandelingen maar niet weg willen gaan en nu ga ik me daarover maar eens achter mijn oren krabben. Ik had het genoemd bij de veearts, maar hij dacht nog niet aan schimmel bij Nino.

Ik probeer altijd heel hygienisch met huidkwaaltjes van de dieren om te gaan, maar het zou kunnen dat er iets aan onze kleding is blijven hangen en bij Nino is terecht gekomen. Voor Nino hebben we nu Imaverol gekregen en iets tegen parasieten. Ik heb voor de cavia’s ook Imaverol besteld en vandaag ben ik aan de slag gegaan. Na uitgebreide inspectie blijkt ook dat Molly nog steeds een heel klein plekje boven haar oog heeft (maar omdat ze bij Mia woont moest ze sowieso behandeld worden), en Mia een plek op de flank en Mozes,op zijn koppie,zijn oren, in de liesjes, op zijn navel, etc.

Het bad is heeeel eng en er moet erg gegild worden. Het zielige deel is als je ze even snel met hun kopje moet onderdompelen, maar ook dat hebben we weer overleefd. Daarna in een handdoek gerold in een krat bijkomen terwijl ik de twee kooien met Imaverol schoonmaak.


31 januari 2012

Weer beter

Mozes is van zijn schimmelplekje af en op 21 februari zetten we de kooi weer in de kamer.

Twee maanden oud

Mozes en Marcus

Met Marcus en zijn broer Pablo gaat het niet meer goed. Daarom probeer ik hem op 26 maart 2012 aan Mozes te koppelen. De eerste kennismaking ziet er veelbelovend uit.

Maar helaas loopt de koppeling op vechten uit en als ik Mozes de volgende dag uit het hok haal zit hij onder de bijtwondjes en zijn oortje is ingescheurd. Hij gaat dus weer naar zijn eigen kooi, waar hij kan bijkomen van dit pijnlijke avontuur.

Het buitenhok

Na het hok jaren zonder bovenverdieping te hebben gebruikt bouwen we het hok weer helemaal op en op 8 april is het klaar. In de bovenste twee verdiepingen wonen de beren en in de onderste twee de zeugjes. In eerste instantie wonen links boven Gaudi en Pablo samen, maar al na een dag gaat dat mis en heeft Gaudi een dikke lip met een snee erin. Het hok eronder wordt in tweeën gesplitst en nu wonen linksboven Nelson en Lewis, daarnaast Marley en Muffin, daaronder in drie aparte hokken, van links naar rechts: Mozes, Gaudi en Pablo. Marcus woont sinds 8 april bij de zeugjes en heeft het daar prima naar zijn zin.

Op het gras

Op 24 juli is het lekker weer en mogen de cavia's in de ren.

Stoer doen

Ik probeer Nelson en Mozes te koppelen en dat gaat gelukkig heel goed.De beertjes doen graag stoer tegen elkaar door het gaas heen.

september 2013

Lekker samen


16 maart 2014


6 mei en 8 juni 2014

Naar buiten

Op 6 april 2014 gaan de binnencavia's weer naar buiten. De beertjes die buiten wonen vragen zich af wat er toch zo lekker ruikt...

Afscheid van Mozes

Tijdens onze zomervakantie augustus 2014 vindt de oppas Mozes dood in het hok. Mozes is maar 2 jaar en 12 dagen oud geworden.

 

 


Laatste update: 24 oktober 2015