Borstelzeugje Molly

Op vrijdag 9 december zie ik haar zitten in de dierenwinkel en vanaf dat moment kan ik haar niet meer uit mijn hoofd zetten. Op maandag 12 december gaat ze mee naar huis. Ze is geboren begin september 2011.

Molly's baby's

Al snel blijkt Molly drachtig te zijn en voel ik leven in haar buik. Als we op 18 december 2011 rond kwart over 6 thuis komen liggen er twee nog natte jongen bij Molly. Het borsteltje ligt bewegingloos in de kooi, maar als ik het diertje oppak en wat over het lijfje wrijf blijkt er wel leven in te zitten. Het andere jong heeft wat blauwe achterpootjes en allebei zijn ze wat slap en staan wiebelig op de pootjes. Molly begint ze meteen te likken en na een paar uur proberen ze bij haar te drinken. Driekleur borstelzeugje Mia en weegt 112 gram en krullerig beertje Mozes en weegt 97 gram.

De tweede dag

Eerste Kerstdag

2 1/2 week oud

De jongen groeien als kool en omdat Molly zelf nog klein is lijken ze extra groot. Mozes en Mia hebben allebei schurft van hun moeder gekregen. Bij Mia zit er alleen wat op haar oor, maar Mozes heeft plekjes op zijn snuit, rond zijn ogen en op zijn oren. Ik behandel ze alle drie met Stronghold en Molly is snel van haar plekjes af. Bij de kleintjes duurt dat wat langer.

.

Schimmel?

Paard Nino rijgt allerlei kale plekken op haar hoofd en na een week zalven met 'iets met antibiotica' wordt het alleen maar erger. Binnen heb ik Molly en haar jongen zitten met schurftplekjes, die na meerdere behandelingen maar niet weg willen gaan en nu ga ik me daarover maar eens achter mijn oren krabben. Ik had het genoemd bij de veearts, maar hij dacht nog niet aan schimmel bij Nino.

Ik probeer altijd heel hygienisch met huidkwaaltjes van de dieren om te gaan, maar het zou kunnen dat er iets aan onze kleding is blijven hangen en bij Nino is terecht gekomen. Voor Nino hebben we nu Imaverol gekregen en iets tegen parasieten. Ik heb voor de cavia’s ook Imaverol besteld en vandaag ben ik aan de slag gegaan. Na uitgebreide inspectie blijkt ook dat Molly nog steeds een heel klein plekje boven haar oog heeft (maar omdat ze bij Mia woont moest ze sowieso behandeld worden), en Mia een plek op de flank en Mozes,op zijn koppie,zijn oren, in de liesjes, op zijn navel, etc.

Het bad is heeeel eng en er moet erg gegild worden. Het zielige deel is als je ze even snel met hun kopje moet onderdompelen, maar ook dat hebben we weer overleefd. Daarna in een handdoek gerold in een krat bijkomen terwijl ik de twee kooien met Imaverol schoonmaak.


31 januari 2012

Weer beter

Molly en Mia wonen nu in de groep vanaf 21 februari 2012, want ze zijn van de schimmelplekjes af. Alle dames hebben een lekker luchtje op zodat ze een beetje hetzelfde ruiken en ze scharrelen samen wat onwennig door het hok. Molly blijft steeds in het veilige plekje onder de trap en zodra iemand toenadering zoekt breekt er een vechtpartijtje uit. Het zijn spannende uurtjes voor Molly.

Na een paar uur breken er steeds meer vechtpartijen uit en Molly gaat steeds meer in de aanval. Na een poosje is de ene helft van het hok vol met cavia's en het andere leeg met alleen Molly. Om Molly en de rest van de groep wat rust te geven zet ik Molly in een wenkooitje. Ik heb wel eens gelezen dat koppelingen bij chinchilla's zo vaak succesvol gedaan worden. Wie weet lukt het zo ook met Molly, want ik wil in elk geval nog niet opgeven. Julia heeft Mia onder haar hoede genomen tijdens de 'onlusten'.


12 maart 2012

Naar buiten

Op 29 maart 2012 gaan de cavia's weer naar buiten. Omdat de nachten nog koud kunnen zijn wordt het hok 's avonds afgedekt met kleden.

1 mei 2012

Op het gras

Op 24 juli is het lekker weer en mogen de cavia's in de ren.

Weer binnen

De zeugjes en castraat Marcus zijn weer binnen sinds 5 november 2012. De eerste dag zijn ze erg schrikachtig, maar dat wordt al snel minder. Het is gezellig om de cavia's weer binnen te hebben. Molly is wat scuw en verstopt zih graag in een huisje. Pas na verloop van tijd durft ze groenvoer aan te pakken.

Fotoshoot


8 januari 2013

Zomer 2013

Naar buiten

Op 6 april 2014 gaan de binnencavia's weer naar buiten en op 6 mei mogen de cavia's heerlijk gras eten in de ren.

 

 

 


Laatste update: 24 oktober 2015