Degoes

Sinds woensdag 6 mei 2009 wonen hier vier degoes. Deze dieren waren gedumpt en de mevrouw die had ze opgevangen wilde ze graag kwijt. Nu wonen ze hier: Dodo, Dreusel, Dibbes en Dummy. We weten niet hoe oud ze zijn en welk geslacht ze hebben. Ze zien er al wat gehavend uit dus denken we dat ze al wat ouder zijn. Dodo heeft een stuk uit zijn oor en hij mist een stuk van de staart, ook Dibbes en Dreusel missen een stuk staart en Dreusel heeft staar. Alleen Dummy is ongehavend. Ze zijn wel aan mensen gewend en met een beetje geduld eten ze uit de hand. Ze zitten tijdelijk in een stevige konijnenkooi, maar niet voor lang, want het zijn echte knagers. Deze zomer gaan ze in de bovenverdieping van het cavia-buitenhok wonen.

degoes Dummy en DreuseldegoesdegoeDreusel eetdegoe op huisjedegoedegoedegoedegoede kooialle vier

Een zandbad

De degoes maken een enorme puinhoop van hun zandbadje, na een keer badderen ligt het meeste zand ernaast en is de bak zelf is dan gevuld met zaagsel. Nu heb ik iets anders bedacht dat iets beter werkt. De degoes vinden het in elk geval wel best zo. Het badje klem ik tussen het huisje en de wand van de kooi in. Nu staat het voor de foto even op het huisje.

degoe bij zandbadjeeven snuffelenook even kijkenis het leuk daar binnen?even uitproberenlekker rollen!

In de kooi

De degoekooiDegoes op een stokdegoekan ik er uit?

Januari 2010 krijgt de kooi van de degoes krijgt een plek onder het caviahok.

rij hokken

Afscheid van Dibbes

Eind augustus 2010 ligt Dibbes dood in het hok. Hij is vermagerd en zit niet goed in zijn vacht. Ik heb geen idee hoe oud hij is geworden. De andere degoes lijken hem niet te missen. Nu leven er nog drie degoes in de kooi: Dreusel (met staar), Dodo (met zijn beschadigde oor) en Dummy.

Naar buiten

In de zomer gaan de degoes naar het buitenverblijf.

Weer binnen

Alle kleine knagers zijn weer binnen en wat een gezellig dierenhoekje is het weer. De kooi van de degoes staat weer voor de openslaande deuren. Dan kunnen we hen beter zien en kunnen we meer van de diertjes genieten.

Zomer 2011

De degoes wonen in het buitenverblijf, in een kooi op het konijnenhok. Dodo is erg ziek geweest, maar is gelukkig weer opgeknapt. Zijn kopje staat nu een beetje scheef.


Als je in het hok komt komen ze meteen even kijken of er iets lekkers te eten valt.


Dodo met zijn scheve kopje, Dummy en Dreusel genietend van het avondzonnetje.

Afscheid van Dodo

Dodo vermagert steeds meer en zijn kopje gaat steeds schever staan. Hij klimt nog wel, maar als hij de laatste dagen van een verhoging af wil laat hij zich gewoon vallen. Op 20 februari 2012 ligt hij dood in de kooi. Nu zijn alleen Dummy en Dreusel nog over.

Dreusel

Al een poosje is Dreusel aan het vermageren en op 13 mei 2012 ligt Dreusel opgerold in het huisje en komt niet naar buiten voor wat voer. De volgende dag is hij dood. Dreusel heeft hier drie jaar gewoond. Nu is Dummy alleen.

Dummy naar binnen

Degoe Dummy is nog maar alleen over en op 19 november 2012 halen we hem naar binnen voor de winter. Een gezellig diertje in de kamer te hebben. Hij durft op je hand te klimmen om iets te eten aan te pakken.

Afgeknaagde achterpoot

Eind mei 2013 heeft Dummy een wondje aan de voet van zijn linkerachterpoot en in de loop van een week knaagt zijn hele achterpoot weg. De wond ziet er schoon uit en het bot steekt er uit. Het is een wonder dat hij nog leeft en actief is. Hij hinkt door de hele kooi en klimt nog op het huisje om te bedelen om een lekker hapje.

Dummy in caviahok

Dummy zit alleen in de grote kooi en hij is erg alleen. Omdat hij niet meer zoveel knaagt aan zijn hok mag hij in het caviahok wonen naast cavia Gaudi. Ze snuffelen nieuwsgierig aan elkaar.


18 september 2013

Afscheid van Dummy

Op 10 oktober 2013 ligt Dummy dood in zijn hokje. Hij kwam hier op 6 mei wonen, 4 jaar geleden, met nog drie andere degoes. Dummy was de jongste van het stel en was onze laatste degoe.

 

 

 

 


Laatste update: 24 oktober 2015