Peruvianzeugje Ciska

Ciska wordt geboren op 29 juni 2008 bij caviastal Roana. Haar moeder heet Roos en is zwanger gekocht, de kleurtjes van de baby's zijn dus een verrassing. Ciska heeft een zusje en twee broertjes

ciska bij roana

Op 27 augustus 2008 komt Ciska bij ons wonen samen met haar borstelvriendinnetje Andrea.

ciska en andreaciska en andrea in kooiciska en andrea op bankjeciska en andrea op bankje3

Na een paar weken in een kooi in de kamer gewoond te hebben gaan Andrea en Ciska bij de andere cavia's wonen. Alisha vindt het lange haar van Ciska blijkbaar niet zo mooi of juist te lekker en punt het wat bij...

ciska kaalciska kaal dichtbijciska bij voerbak nov 08

Meteen worden de groepen anders ingedeeld zodat de langhaartjes niet meer kaalgegeten kunnen worden door kapster Alisha en Ciska's vacht groeit snel weer aan.

ciska in voerbakciska eetgroep van ciska

Ciska en Amadeus

Ciska logeert vanaf 6 december 2008 bij Amadeus.

Ciska bij Amadeusciska en amadeus 2ciska met lang haarciska kort gekniptciska en amadeus2 dagen oud

Lucy

Op 22 februari 2009 wordt Lucy geboren. Het eerste jong (een wit roodoog beertje) overleeft de bevalling niet.

Lucy in huisjekleine ukmet mama Ciska

Voor het eerst naar buiten

Het is lekker weer begin april 2009 en de cavia's mogen voor het eerst van het gras genieten.

Lucy en CiskaLucy en CiskaLucy en CiskaCiskamoeder en dochter

Lucy is alweer drie maanden oud, ze werkt regelmatig het kapsel van haar moeder bij, niet helemaal naar mijn smaak, maar het haar hangt in elk geval niet niet meer in Ciska's ogen...

Lucy met mama CiskaLucy met haar moederCiska en Andrea

Ciska en Andrea kwamen hier als twee kleine ukjes. Dat zijn ze nu niet meer! Ciska weegt 1102 gram en Andrea 1032 gram. Allebei hebben ze een lekker stevig lijfje.

Ciska en Andreaop het bankjeop het bankje

16 mei '09

Peruvianzeugje Ciskaciska

1 juni 2009

Ciska en Petit Chapeauciska en petit chapeau

Twee vriendinnetjes.

Ciskaamber en Ciska

Op 2 april mogen de cavia's weer verhuizen naar het buitenhok. Het is wel even wennen en hoe het trapje werkt zijn ze even vergeten. Maar na een paar keer door het trapgat gemanouvreerd te zijn gaan ze weer naar beneden en weten ze ook het deurtje naar de ren te vinden.

In de ren


april 2011


6 juli 2011

Weer naar binnen

De cavia's wonen de hele zomer van 2011 buiten, ze zijn dol op hun groenvoer en kijken daar echt naar uit.

Op 21 november als het kouder wordt komen de zeugjes weer in de kamer wonen. Het binnenhok staat op een nieuwe plaats onder de trap. Om dat goed te laten passen hebben we het hok iets bijgezaagd en een hoek uit de glasplaat laten halen. Om geknaag aan de trap tegen te gaan is er een plaat tussen het hok en de trap gemaakt, hieronder onstaat een fijn huisje voor de cavia's. Om de cavia's meer ruimte te kunnen geven hebben we een gat gezaagd tussen beide bakken. Een fijn plekje om lekker voor te gaan liggen en doorheen te kijken. Ciska heeft veel klitten en wordt lekker kort geknipt en fris gewassen.

Eerste Kerstdag 2011

Twee nieuwe vriendinnetjes

Op 21 februari 2012 komen er twee nieuwe vriendinnetjes in de groep wonen: Molly en Mia. Alle dames hebben een lekker luchtje op zodat ze een beetje hetzelfde ruiken. De komst van de twee nieuwelingen geeft veel onrust in de groep.

Na een paar uur breken er steeds meer vechtpartijen uit en Molly gaat steeds meer in de aanval. Na een poosje is de ene helft van het hok vol met cavia's en het andere leeg met alleen Molly. Om Molly en de rest van de groep wat rust te geven zet ik Molly in een wenkooitje. Na een paar dagen lukt het om Molly weer in de groep te plaatsen.

Naar buiten

Op 29 maart 2012 gaan de cavia's weer naar buiten. Omdat de nachten nog koud kunnen zijn wordt het hok 's avonds afgedekt met kleden.

Het buitenhok

Na het hok jaren zonder bovenverdieping te hebben gebruikt bouwen we het hok weer helemaal op en op 8 april is het klaar. In de bovenste twee verdiepingen wonen de beren en in de onderste twee de zeugjes. Marcus woont sinds 8 april bij de zeugjes en heeft het daar prima naar zijn zin.

Op het gras

Op 24 juli 2012 is het lekker weer en mogen de cavia's in de ren.

Weer binnen

De zeugjes en castraat Marcus zijn weer binnen sinds 5 november 2012. De eerste dag zijn ze erg schrikachtig, maar dat wordt al snel minder. Het is gezellig om de cavia's weer binnen te hebben.

Zomer 2013

Afscheid van Ciska

Op 6 oktober 2013 moet ik afscheid nemen van Ciska. Als ik de beertjes vanuit de ren terug wil zetten in hun hok zie ik Ciska liggen in de uitloop. Ciska was een zachtaardig rustig diertje en altijd grappig om te zien met haar lange witte vacht. Ciska is 5 jaar en drie maanden oud geworden. Ik zal haar missen!

 


Laatste update: 24 oktober 2015