Gladhaarzeugje Knabbel

Knabbel is onze eerst cavia. We hebben haar gekocht in een dierenwinkel in maart 1998. Als we haar een poosje in huis hebben blijkt ze schurft te hebben. Na een paar pijnlijke behandelingen met anti-schurft bij een doodsbange cavia neemt de dierenwinkel de verdere behandeling van ons over. Eenmaal weer thuis is ze gezond maar erg schuw. Dat wordt al snel beter maar een echte knuffelcavia is ze jammer genoeg niet.

We willen er graag een zeugje bij als gezelschap voor Knabbel. Het leukst lijkt het om Knabbel te laten dekken en dan een dochter te houden. De dochter van een collega heeft een mooi rood/bont gladhaarbeertje en Knabbel mag komen logeren bij Spippy. Na de logeerpartij waarbij Knabbel veel op schoot genomen en geknuffeld is, is ze veel tammer geworden en wij zijn opgetogen.

Op 9 november 1999 wordt Sjoe-Sjoe geboren. Het ene moment zit Knabbel nog alleen in het hok en na het smeren van een paar boterhammen in de keuken blijkt er een baby in het hok te liggen. Knabbel weet in eerste instantie niet zo goed wat ze daar mee aan moet. Ze begint na een poosje het jong te likken waarbij het steeds van het trapje dreigt af te vallen. Als dat echt gebeurt houd ik een hand onder het trapgat en al gauw ligt de baby daarop, terwijl het verder wordt afgelikt. We zijn erg verrast dat de baby zoveel zwart blijkt te hebben. Later op de dag zit Knabbel op de bovenverdieping en is de baby tot onze grote schrik weg... Gelukkig blijkt ze onder het trapje gekropen te zijn om zichzelf warm te houden. Pas de volgende dag krijgt Knabbel iets meer belangstelling voor haar dochter, laat haar drinken en Sjoe- Sjoe groeit voorspoedig op.

Knabbel loopt graag door de kamer en als het lekker weer is geniet ze van het gras in de tuin. Ze is erg nieuwsgierig en als er speelgoed in de kamer staat komt ze graag even snuffelen.

En voor een lekker hapje doet Knabbel alles...

Dan wordt Knabbel ziek, het lijkt op blaas- en longontsteking. Ze kruipt ziek als ze is uit het hok en gaat voor mijn voeten liggen met de haren omhoog en een moeizame ademhaling. Even later, op 5 december 2001 sterft ze. We begraven haar in de tuin en missen haar nog lange tijd. Ze is drie jaar en 10 maanden oud geworden.

« Back


Laatste update: 24 oktober 2015