Bisonder

Bisonder is 30 jaar geworden, hiep hiep hoera!!!

Bisonder is een Gelderse merrie en is geboren op 10 mei 1978 bij een fokker in Hulsel. Haar eerste naam is Ulei. Ze is de dochter van Pythagoras en Orchidee. De ouders van Pythagoras heten Komeet en Laverna 6301 en van Orchidee zijn dat Klaroen en Kitty.Ze is op 10 mei 2008 30 jaar oud geworden. Volgens de eigendomspapieren zijn wij de zevende eigenaar. Wanneer ze de naam Bisonder heeft gekregen is ons niet bekend. Bij haar derde eigenaar heeft ze een veulen gekregen. Het veulen is geboren op 19 mei 1993, heet Lassiter en is een vosmerrie.

Op 1 maart heeft de hoefsmit de hoeven gekapt. Een leuke nieuwe ervaring voor ons.

Op zondag 20 april 2008 voelt Bisonder zich ineens niet lekker als we haar uit de wei halen. Ze ademt snel en zwaar, haar benen trillen en ze wil steeds gaan liggen. Als de veearts komt krijgt ze twee grote injecties en daar knapt ze gelukkig snel van op. Wat een opluchting!

in galopbis 30bis aan longeertouwbis in weibis in wei 2bis dichtbij jun 08

Als het warmer wordt raakt ze haar wintervacht kwijt. Ze ziet er prachtig uit en vindt het heerlijk om bereden te worden, waardoor haar conditie verbetert. Ze loopt dag en nacht in de wei en geniet van het vele gras.Na de zomer krijgt Bisonder weer haar wintervacht, dat lijkt haar erg veel energie te kosten en ze vermagert sterk. Als ze weer vaker op stal staat en minder gras eet, omdat de wei te nat en te modderig wordt, krijgt ze diarree. Gelukkig gaat dat na een dag of vier weer over. In december 2008 lijkt Bisonder niet fit, ze is extreem mager en ze lijkt lusteloos. We laten de veearts komen en ze krijgt een ontwormingskuur en twee grote vitamine-injecties. De week erna krijgt ze van alles een herhaling. De veearts vertelt dat ze aan gewoon hooi niet veel heeft om dikker van te worden. Ze mag het natte hooi uit de groene pakken eten en nog beter is kuilvoer of geplette mais. Ze vindt alles even lekker, ze eet er goed van en lijkt wat fitter en actiever.

Bis mager 24 dec 08bis in wei 24 dec 08bis voor stal 24 dec 08bis 24 dec 08

Op eerste kerstdag 2008 staat ze in de bak en kijkt verlangend naar de wei, ze lijkt blij en fit. Tot we ons gaan klaarmaken voor familiebezoek. Onze zoon ziet Bisonder op de grond liggen en roept ons. We bellen meteen de veearts en na lang wachten met de koude wind om onze oren constateert de veearts wat wij al vermoeden: Bisonder is niet meer te redden. Om drie uur slaapt ze in, na een verlossend spuitje. Dag lief groot paard. We zullen je heel erg missen!


Laatste update: 24 oktober 2015